Reflekterar kring Trumps seger i presidentvalet

Denna gästkrönika är tidigare publicerad i UNT.

Magnus Hasselteg, vd för Viva Media Group, reflekterar kring Trumps seger i nattens presidentval och konstaterar att Sverige kan stå inför ett mardrömsval 2018 om inte något händer.
Trumps seger i nattens val verkar otroligt nog ha tagit västvärlden på sängen och många satte morgonkaffet i halsen när de vaknade i morse. Att Trump skulle få mer röster än vad som visat sig i opinionsmätningarna torde väl knappast varit speciellt överraskande. När det kommer till ett kontroversiellt val är färre väljare benägna att säga vad man ska rösta på innan det är dags för valsedeln att landa i valurnan. Vi har sett exakt samma fenomen i Sverige med Sverigedemokraternas framfart under de senaste valen, och inget tyder på att det kommer att förändras inom den närmsta tiden.

Att populismen breder ut sig i världen har vi sett under många års tid, inte minst här i Europa. USA har, tack och lov fram till nu, varit ganska förskonade från det politikerförakt och det breda missnöjet med det politiska etablissemangen som vi sett växa sig fram i resten av världen. Den tiden är nu förbi och stabiliteten försvann över en natt i världens mäktigaste land.

En röst på Trump, eller för den skull på SD är i grunden inte en röst för något, utan en röst emot något. Vi har ett politiskt system i Sverige där vi har en slags ”inte röra med tång”-mentalitet riktat emot SD. Jag, liksom de flesta som läser detta, sympatiserar inte med SD och närmast förfasas över deras framfart bland landets väljare. Att tro att det ska stjälpa SD att politiker och vi övriga i samhället visar en sådan attityd är otroligt naivt, inte minst då vi har ett samhälle där politikerföraktet i allmänhet ökar.

Allt klassiskt ledarskap handlar om att ge beröm publikt och korrigering privat. Det som händer om man gör tvärtom är att empatin går till den som blir offentligt uppläxad, detta helt oberoende om jag håller med i kritiken eller inte. Vi tycker helt enkelt synd om den som blir uthängd. Detta är naturligtvis SD väl medvetna om och utnyttjar till fullo. De etablerade partierna, med vänsterblocket i täten faller oavbrutet i samma fälla med buller och bång.

Nu har vi en röd-grön regering som till väldigt stor del styrs med inflytande av ett kommunistiskt parti. Dessa höjer just nu alla skatter de kan och har dessutom inlett någon slags häxjakt på Sveriges småföretag, med start inom välfärden. Lite cyniskt kan tyckas då det är just inom privata småföretag som jobben Sverige så väl behöver kommer att skapas. Å andra sidan har vi en opposition som inte lägger två fingrar i kors för att göra något åt detta. Om detta inte förändras kan vi troligen ställa in oss på att se SD som landets största parti efter nästa val.

Utgången av det amerikanska valet innebär utan tvekan en ny världsordning. USA kommer med all säkerhet bli mer introvert, riva upp handelsavtal, stänga gränser, förminska NATO:s roll och världen i stort kommer bli mer utsatt och sårbar för maktgalna diktatorer och diverse terrornätverk.

Det är många som har olika åsikter om hur detta kommer påverka Sverige men det vi alla kan vara överens om är att det är viktigare än någonsin att Sverige har en stabil regering som kan styra landet framåt. Många amerikaner utryckte att årets val var som att välja mellan pest eller kolera, det är just den verkligheten som väntar oss också om vi inte gör något. En inkompetent regering med stöd av V och en opposition som inte tar sin uppgift på allvar bäddar för ett mardrömsval 2018. Just nu finns i praktiken endast ett oppositionsparti och att tro att saker ska förändras utan att vi själva gör några förändringar fungerar inte, det har historien visat alltför väl.