Elefanten i rummet

tidigare publicerat i unt

Livet som entreprenör eller företagare kan ofta se glassigt, enkelt och framgångsrikt ut. Bilden som träder fram i media och i det offentliga rummet är som regel framgångar eller olika utmärkelser. Det som inte syns är oändlig arbetstid, periodvis låg eller i vissa fall helt utebliven lön, utmaningar med personal, ekonomi, leverantörer eller partners. Inte heller syns uppoffringarna från familj och vänner eller de sömnlösa nätterna i oro över att inte kunna betala löner och skatter i tid. Samtidigt är livet som entreprenör en livsstil där man gör det man älskar och lika jobbigt som det kan vara, lika fantastiskt är det när man lyckas övervinna sina utmaningar.

I förra veckan nåddes vi av det otroligt tråkiga beskedet att Charlotte Säfström blivit tvungen att kasta in handduken för Hotel von Kraemer. Vi är många som har imponerats över Charlottes stora, modiga satsning och otroliga driv. Jag har fått förmånen att lära känna Charlotte från flera olika sammanhang de senaste åren och även om jag känt till en liten del av hennes utmaningar kändes beskedet om konkursen väldigt tungt.

Vi är ofta väldigt duktiga på att prata om när man lyckas, vilket vi ska och bör fortsätta med. Dock är vi inte lika bra på att prata om misslyckanden och där skiljer vi oss mycket från länder som t.ex. USA. I vårt framgångssamhälle skulle vi kunna kalla det för elefanten i rummet, det som alla känner till men som ingen riktigt pratar om. Alla lyckade företag eller personer bygger i grund och botten på massor med misslyckanden och vi måste bli bättre på att se även dem som något positivt och faktiskt som en väg till framgång. Som anställd är den största risken man tar att bli uppsagt vilket naturligtvis är lika jobbigt när man går igenom det, konsekvensen som företagare är dock en helt annan. Bara det faktum att en person faktiskt vågar satsa allt man äger och ge allt man kan för att bygga en verksamhet som i grunden ska hjälpa andra människor, är en stor framgång i sig.

Entreprenörer som Charlotte är vår tids superhjältar. Det är människor som hon som faktiskt bygger vår välfärd och utvecklar vårt samhälle genom att skapa arbete och förutsättningar för andra människor. Hur vi än vrider och vänder på det så kan aldrig det offentliga göra det, tvärtom är stat och kommun helt beroende av människor som Charlotte som skapar och driver bolag, och på det sättet genererar skatteintäkter. Allt annat är en matematisk omöjlighet vilket historien gång på gång visat tydligt.

Alla vi som skapar eller driver bolag går från tid till annan igenom liknande utmaningar. Jag har själv vid ett par tillfällen blivit av med mina företag. I mina fall har det handlat om kunder som inte kunnat eller velat betala för sig och i andra fall att jag helt enkelt blivit lurad. Givetvis är ingen situation den andra lik men mekanismen är som regel densamma och ibland går det vägen och ibland inte. Att jag har lyckats komma tillbaka beror till stor del på att jag haft människor runt omkring som fortfarande trott på mig och uppmuntrat mig.

Jag hoppas och är helt övertygad om att vi kommer få se mycket mer av dig Charlotte i framtiden. Du är en lysande entreprenör och jag vet att du kommer vända detta till något positivt som kommer resultera i något mycket större i framtiden.